NIET PLUIS

Wat is er aan de hand?
Is er iets mis met mij? Wat is er aan de hand? Ik heb het gevoel dat er een donkere wolk boven mijn hoofd hangt. Iedereen denkt dat ik overspannen ben, maar is dit wel het geval? Het gaat niet meer goed op mijn werk.

Vaak wordt heel goed beseft dat er iets mis is, maar wat, er is van alles mogelijk. Je voelt dat er iets niet pluis is, maar je kan niet achterhalen wat er aan de hand is. Soms merkt de omgeving dat er wat aan de hand is, maar wil jij er niets van weten en weiger je naar de huisarts te gaan.

Eerste signalen
De eerste verschijnselen van dementie openbaren zich vaak op het werk of in het huishouden. Afspraken worden vergeten, je bent minder slagvaardig, je hebt gebrek aan concentratie, je krijgt je werk niet af. Bij jonge mensen met dementie worden deze klachten meestal geweten aan drukte op het werk, overspannenheid of problemen thuis.

Het stellen van de juiste diagnose is van het grootste belang. Allereerst moet zo snel mogelijk worden uitgesloten, dat er wat anders aan de hand is. Een depressie bijvoorbeeld kan verschijnselen geven die lijken op dementie. Ten tweede is in sommige gevallen van dementie op jonge leeftijd behandeling mogelijk, in ieder geval is er begeleiding mogelijk. Ten derde kan het stellen van een diagnose een opluchting zijn.

Signalen van dementie op jonge leeftijd

 

Wat kan ik doen?

Ga naar de huisarts, bij voorkeur met een naaste, en leg de situatie zeer duidelijk uit. Bereid het gesprek met de huisarts goed voor door een lijstje te maken wat je wilt vertellen en welke vragen je hebt.

Mijzelf