Lotgenotencontact

Contactgroepen
Odensehuis

Contactgroepen

Dementie op jonge leeftijd
Nederland telt naar schatting 12.000 mensen met dementie die jonger zijn dan 65 jaar. De gevolgen van  dementie bij deze ‘jongeren’ zijn voor alle betrokkenen ingrijpend. Voor de patiënt, maar ook voor gezin en sociale omgeving, brengen de veranderingen verdriet met zich mee.
Professionele hulp en individuele contacten zijn niet altijd voldoende om iemand te helpen. Praten met mensen in een vergelijkbare situatie biedt soms betere resultaten. Een manier om op een laagdrempelige manier in contact te komen met lotgenoten is een contactgroep voor jonge mensen met dementie. 

Wat houdt een contactgroep in?
Een contactgroep is een ontmoetingsplek voor mensen die net als u getroffen zijn door dementie, en die herkennen waar het over gaat. De groep is nadrukkelijk bedoeld om ervaringen te delen, elkaar te steunen en adviezen uit  te wisselen.  Er is geen sprake van therapie of behandeling.

Daar zit ik niet op te wachten
Dat is een reactie die vaak gehoord wordt. De ervaring is dat mensen eigenlijk altijd twijfelen over deelname. De reden daarvoor is voor iedereen weer anders. De ervaring is ook dat men elkaar al vanaf de eerste bijeenkomst veel te vertellen heeft en de tijd telkens te kort blijkt. 

Hoe oordelen deelnemers over contact met lotgenoten in een groep?
Deelnemers voelen zich verbonden met elkaar en begrepen. Ze vinden het fijn om over hun problemen te praten met mensen die herkennen waar je het over hebt en kunnen er zichzelf zijn.

Wat kan een contactgroep voor mij betekenen?

Waar en wanneer vinden contactgroepen plaats?
In verschillende plaatsen in de regio Groningen, Friesland en Drenthe worden vanuit verschillende instellingen gespreksgroepen georganiseerd voor jonge mensen met dementie. Elke contactgroep wordt begeleid door één of twee professionals die ervaring en affiniteit hebben met dementie op jonge leeftijd.
Het kan zijn dat u meer informatie wilt over contactgroepen bij u in de buurt. Om te weten of er in uw omgeving een contactgroep is, en waar u meer informatie kunt krijgen kunt u klikken op de betreffende provincie in het menu links van de blauwe balk

Odensehuis

In Groningen, Assen en Leeuwarden staat een Odensehuis, een inloophuis voor mensen met geheugenklachten en hun naasten. Mensen met lichte dementie en hun naasten kunnen elkaar ontmoeten en zich thuisvoelen. Bij Groningen, Drenthe en Friesland in de linkerbalk kunt u meer informatie vinden.
 

Mijzelf