Diagnostiek

U merkt dat de dingen thuis of op het werk niet meer zo goed gaan als vroeger en misschien hebt u zelf al eens tegen uw partner gezegd “dit is niet gewoon”. Of denkt u dat het allemaal wel meevalt “iedereen struikelt weleens, iedereen is wel eens boos of agressief, iedereen vergeet wel eens wat”. Niet opmerken van veranderingen bij jezelf kan soms deel uitmaken van de symptomen van dementie.

Vermoeden u en/of uw naasten dat er bij u dementie in het spel kan zijn? Dan is het van het grootste belang te laten onderzoeken wat er nu echt aan de hand is. Ook als uw omgeving veranderingen bij u blijft opmerken hoewel u daar zelf niets van merkt en het eigenlijk allemaal maar onzin vindt. Luister naar de signalen van uw naasten en laat u door uw huisarts informeren over de mogelijkheden van onderzoek. Het is voor ieder van het grootse belang dat de periode van onzekerheid zo kort mogelijk is. Daarnaast kan onderzoek ook uitwijzen dat er inderdaad niets aan de hand is.

Het blijkt dat veel mensen het een opluchting vinden, als de diagnose bekend is. Eindelijk weet je wat er aan de hand is en kan je maatregelen nemen en begrip krijgen.

Zou er dementie in het spel kunnen zijn? Uzelf en/of uw partner, kind(eren), familie, collega’s hebben het vermoeden van dementie uitgesproken aan de hand van allerlei signalen (zie niet pluis). Ontkenning kan soms deel uitmaken van de symptomen van dementie. Luister naar de signalen van uw naasten, ook voor hen is onzekerheid zeer akelig. Het is voor ieder van het grootste belang dat de periode van onzekerheid zo kort mogelijk is.

Twee citaten overgenomen uit het Alzheimer Magazine van Alzheimer Nederland:

'Na de diagnose heb ik direct mijn baas opgebeld en verteld hoe het zat. Hij mocht het aan niemand op kantoor vertellen. Dat wou ik zelf doen. De volgende dag heb ik het aan mijn collega’s verteld. eerst schrokken zij natuurlijk, maar daarna had iedereen veel begrip. Dat is altijd zo gebleven.'

'De diagnose was een schok, maar gaf ook een gevoel van opluchting. Eindelijk wisten wij wat er aan de hand was en konden we de klachten plaatsen.'

Advies

Stap over de drempel  en ga met een naaste naar de huisarts, vertel duidelijk wat er aan de hand is en laat u doorverwijzen voor een uitgebreid onderzoek.
Het onderzoek bestaat uit een laboratoriumonderzoek, soms een MRI-scan en een aantal testen op het gebied van taal, geheugen, ruimtelijk inzicht, redeneren en handelen. Ook worden vragen gesteld aan uw partner, kind of andere naasten.

Wat heb ik aan de diagnose?
De diagnose eindigt met het uitslaggesprek. Als dementie wordt geconstateerd kan gestart worden met de benodigde behandeling, begeleiding en steun, ook voor uw naasten!

Mijzelf