LOTGENOTENCONTACT

Contactgroepen
Odensehuis

Dementie op jonge leeftijd

Nederland telt naar schatting 12.000 mensen met dementie die jonger zijn dan 65 jaar. De gevolgen van dementie bij deze ‘jongeren’ zijn voor alle betrokkenen ingrijpend. Voor de patiënt, maar ook voor gezin en sociale omgeving, brengen de veranderingen verdriet met zich mee.

Partners

Partners krijgen een zware last te dragen. Voor hen wordt de dementie vaak een alles overheersend probleem met veel vragen en onzekerheden:

Waarom contactgroepen?
Professionele hulp en individuele contacten zijn niet altijd voldoende om iemand te helpen met het beantwoorden van alle vragen. Praten met mensen in een vergelijkbare situatie biedt soms betere resultaten. Een manier om op een laagdrempelige manier in contact te komen met lotgenoten is een contactgroep voor partners van jonge mensen met dementie.

In dergelijke groepen wordt aandacht besteed aan de speciale problematiek die men tegenkomt bij jonge mensen met dementie en hun omgeving. Contact met anderen die in een soortgelijke situatie zitten kan helpen om de problemen beter aan te pakken.

Het doel van de contactgroepen voor partners van jonge mensen met dementie is het delen van ervaringen en het uitwisselen van tips. Op de bijeenkomsten wordt daarnaast informatie verstrekt over het dementieproces en over instanties die hulp kunnen bieden.

Waar en wanneer vinden contactgroepen plaats?
In verschillende plaatsen in de regio Groningen, Friesland, Flevoland en Drenthe worden vanuit verschillende instellingen contactgroepen georganiseerd voor partners van jonge mensen met dementie. Elke contactgroep wordt begeleid door één of twee professionals die ervaring en affiniteit hebben met dementie op jonge leeftijd.

Om te weten of er in uw omgeving een contactgroep is, en zo ja waar u meer informatie kunt krijgen kunt u klikken op de betreffende provincie in het menu links van de rode balk.

Odensehuis

In Groningen, Assen  en Leeuwarden staat een Odensehuis, een inloophuis voor mensen met geheugenklachten. Mensen met lichte dementie en hun naasten kunnen elkaar ontmoeten en zich thuisvoelen. Bij Groningen, Drenthe en Friesland in de linkerbalk kunt u meer informatie vinden.

Mijn partner