TIPS EN TRUCS

Tips, handigheden en praktische regeldingetjes

Hieronder vind je persoonlijke ervaringen en tips over praktische zaken op allerlei gebieden in het ziekteproces van dementie. 

De tips op deze pagina zijn vooral gebaseerd op simpele oplossingen die lotgenoten kunnen aandragen voor lastige dagelijkse situaties. Omdat iedereen op zijn eigen manier ervaring opdoet met dementie, kan deze lijst voortdurend aangevuld worden. Wij willen jullie daarom uitnodigen om je vragen en knelpunten in de dagelijkse zorg te verwoorden op het forum. Ook hopen we dat jullie reacties willen geven op de vragen van anderen. Deze reacties kunnen dienen als basis voor algemene informatie op de website.

Voorbeelden:

2 in 1 shampoo

Probleem: Mijn vader wast zijn gezicht met shampoo. Hij krijgt hierdoor uitslag.

Oplossing: vervang douchgel of zeep en shampoo door 2 in 1 shampoo.

Week planbord

Probleem: Mijn vader heeft geen overzicht over de week; hij weet bijvoorbeeld niet meer op welke dagen hij naar de dagopvang gaat.

Oplossing: Een whiteboard (planbord) waarop je de dagen van de week/datum/tijd in kunt delen, kan structuur en overzicht brengen in het dagelijks leven. Je kan hier op zetten wanneer de containers aan de straat moeten, wanneer er bezoek langskomt etc. Begin hiermee al vroeg in het ziekteproces, wanneer de jong demente nog veel zelf kan overzien. In een verder gevorderd stadium kan het zijn dat hij of zij vergeet op het planbord te kijken of het systeem van het planbord niet meer snapt.

Fotoalbums

Probleem: Mijn moeder rommelt met de oude fotoalbums. Ik ben bang dat er foto’s zoek zullen raken.

Oplossing 1: Heb je kinderen? Zeg dan tegen je moeder dat je kinderen voor een opdracht op school oude foto’s nodig hebben en vraag of je haar albums mag lenen. Voor hun kleinkinderen vinden oma’s meestal veel goed! Dat je ze vervolgens niet terugbrengt heeft ze hopelijk niet door.

Oplossing 2: Je kunt ook het album lenen, daarna de foto's digitaliseren en het digitale boek of het origineel teruggeven.

 

Mijn ouder