Lotgenotencontact

Contactgroepen voor kinderen van jonge mensen met dementie
Het leven met een dementerende ouder doet regelmatig een beroep op aanpassingsvermogen, flexibiliteit en creativiteit. Jonge mensen met dementie kunnen meer dan ouderen met dementie onvoorspelbaar zijn in hun gedrag. Het gevoelsleven kan vervlakken wat inhoudt, dat ze minder emoties laten zien. Ook zijn ze vaker dan ouderen ontremd in hun gedrag en komen woede-uitbarstingen veel voor.
Kinderen moeten voortdurend ‘begrip’ tonen voor het veranderende gedrag van de dementerende ouder en de psychische belasting van hun gezonde ouder. Vaak worden loyaliteitsconflicten ervaren met de ouders.En niet iedereen in vrienden- of familiekring begrijpt hoe het daadwerkelijk is.
Kinderen krijgen daarbovenop te maken met specifieke problemen en vraagstukken. Ze zijn bezig om een eigen leven op te bouwen, soms met een gezin en jonge kinderen. En hoe de tijd en energie verdelen tussen ouders, werk of studie, hobby’s, vrienden en eigen gezin? Doe ik het wel goed? Is het erfelijk? Ook dit zijn vragen die vaak gesteld worden.
Herken je jezelf hierin? Dan kan het iets voor jou zijn om ervaringen uit te wisselen met anderen die dezelfde vragen en problemen hebben.

Wat levert een contactgroep je op?
Je kunt een contactgroep het beste zien als een soort“denktank” waar je met al je vragen terecht kunt. Onder begeleiding wissel je ervaringen uit met andere kinderen van een ouder met dementie, vind je steun in wat jou op dat moment bezig houdt, en doe je inspiratie op uit de verhalen van anderen. Je krijgt antwoord op jouw specifieke vragen zodat je niet zelf opnieuw het wiel uit hoeft te vinden.

Waar en wanneer vinden contactgroepen plaats?
In verschillende plaatsen in de regio Groningen, Friesland en Drenthe worden vanuit verschillende instellingen contactgroepen georganiseerd voor kinderen van jonge mensen met dementie. Elke contactgroep wordt begeleid door één of twee professionals die ervaring en affiniteit hebben met dementie op jonge leeftijd.

Om te weten of er in jouw omgeving een contactgroep is, en waar je meer informatie kunt krijgen kun je klikken op de betreffende provincie in het menu links van de groene balk

 

Mijn ouder