DVD's en Films

DVD's

Films

Door te klikken op het onderwerp waar u meer van wilt weten, kunt u rechtstreeks naar de bijbehorende tekst.

DVD's


Mijn kind heeft dementie' (2015)

Roy en Roan waren nog geen dertig jaar oud toen zij dementie kregen. Een enorme klap voor hun familie en henzelf. Psychologen Klaas Jansma en Pieter Wolswijk maakten een film met de titel 'Mijn kind heeft dementie' over Roy en Roan en de zoektocht van hun families naar een goede behandeling en diagnose.
Roy (29) heeft een normale jeugd, samen met zijn jongere zus met wie hij veel optrekt. De eerste ziekteverschijnselen doen zichvoor rond zijn 23e, maar pas veel later wordt Frontotemporale Dementie (FTD) gediagnosticeerd.
Roy heeft geen controle over zijn gedrag, hij zegt en doet wat in hem opkomt. Met veel moeite vinden zijn ouders een goede opvang voor hem.
Roan (32) is enig kind van een alleenstaande moeder. Ze hebben een hechte band met elkaar. Vanaf zijn 20e verandert zijn gedrag, maar pas 12 jaar later wordt duidelijk dat Roan de Ziekte van Alzheimer heeft. Ook krijgt hij parkinsonisme. Zijn moeder zet alles in om hem thuis te kunnen blijven verzorgen.

Te bestellen bij de webwinkel van Alzheimer Nederland.

 

'Gerrit en Joke' (2011)

Gerrit is 58 jaar als hij hoort dat hij aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Samen met zijn vrouw Joke zoekt hij een manier om te leven met dementie. Aanvankelijk blijft Gerrit thuis wonen. Na verloop van tijd wordt hij opgenomen op een verpleeghuisafdeling voor jonge mensen met dementie.
Vanaf het begin van zijn ziekteproces heeft Gerrit een duidelijke euthanasiewens. In de woorden van de SCEN arts een vrijwillig, duurzaam en weloverwogen verzoek. Zijn verzoek wordt echter niet opgevolgd als de strijd tegen dementie te zwaar wordt.
Aangrijpende DVD!

Te bestellen bij van Hemert Producties, http://www.vanhemertprodukties.nl/dementie.htm 
DVD ook te leen bij http://www.dementheek.nl

 

'Mist' (2010)

De vijftiger Lou Prevoo uit Valkenburg leek overspannen, had wat vage klachten en zat niet lekker in zijn vel. De diagnose Alzheimer was een grote schok voor hem en zijn vrouw Wilma.
Dementie lijkt bij ouderen te horen; dat je de ziekte ook kunt krijgen als je nog werkt en een druk sociaal leven hebt, was voor hen een onaangename verrassing. Omdat Lou en Wilma zich realiseerden hoe ingewikkeld hun leven zou worden - en hoeveel anderen daarvan kunnen leren - lieten ze een camera toe in hun leven.
Karin Hillebrand volgde het stel vijf jaar lang in hun worsteling met Alzheimer. Ze filmde dat Lou opbloeide op de zorgboerderij in Ransdaal, dat Wilma haar volle baan als laborante combineerde met de zorg voor haar man en dat Lou door geduld en liefde van Wilma nog ruim vier jaar thuis kon blijven.
De film laat zien hoe Alzheimer steeds grotere schade aanricht in het hoofd van de patiënt, hoe Lou van een spraakzame, goedlachse grote man verandert in een gekromde, depressieve, zenuwachtige patiënt.
Hij verliest in die vijf jaar grip op zijn gedachten, op zijn leven en verliest uiteindelijk ook controle over zijn lichaam. De camera legt het pijnlijk helder vast.

Te bestellen via Via L1 RTV
DVD ook te leen bij http://www.dementheek.nl

 

'Ontregeld' (2007)

Door Frontotemporale dementie (FTD), verandert het gedrag en het gevoelsleven van de patiënt. Aan de hand van drie voorbeelden laat de film ONTREGELD zien hoe het leven van FTD-patiënten Agnes, Henk en Rein ingrijpend is gewijzigd en welke gevolgen dat heeft voor de mensen om hen heen.

Te bestellen bij de webshop van Alzheimer Nederland
DVD ook te leen bij http://www.dementheek.nl

 

'Benjamin & de Anderen' (2007)

Drie mensen met dementie worden gevolgd in hun dagelijkse bezigheden en in hun contact met anderen. Daarnaast wordt aan de hand van dagboeknotities van een jong dementerende man op indringende wijze duidelijk hoe verdriet, wanhoop, verwarring en realisme zijn leven bepaalden.

DVD te leen bij http://www.dementheek.nl


'Gebroken vlinder' (2002)

Aangrijpend verhaal van een jong dementerende vrouw die werd opgenomen in een verpleeghuis. Haar leven en ziekteproces worden gevolgd en er wordt gesproken met mensen uit haar directe omgeving in heden en verleden.

Te bestellen bij Alzheimer Centrum Limburg, T 043 - 3884095, www.alzheimercentrumlimburg.nl te bestellen.
DVD ook te leen bij http://www.dementheek.nl 

 

Films

Onderstaande films kun je op commerciele websites online tegen betaling bekijken, downloaden of kopen op DVD. Rechtstreekse links hiernaar ontbreken omdat wij uitsluitend willen verwijzen naar
niet-commerciele websites.

‘Still Alice’ (2014)

Alice Howland, gelukkig getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen, is een gerenommeerd hoogleraar taalkunde aan Harvard. Ze krijgt een enorme schok te verduren als de ziekte van Alzheimer bij haar wordt vastgesteld en ze beseft dat haar zorgvuldig opgebouwde leven drastisch zal veranderen. Langzaam maar zeker begint ze de regie over haar eigen wereld te verliezen, terwijl de onderlinge banden binnen de familie steeds meer onder druk komen te staan.

 

'The Notebook' (2004)

De film vertelt geen specifiek verhaal over iemand met dementie op jonge leeftijd, maar een levensverhaal van een echtpaar, waarin door middel van flashbacks wordt verteld hoe zij en hun gezin omgaan met het dementeringsproces van de vrouw.

 

'Iris' (2001)

De film 'Iris' vertelt het verhaal van de Britse filosofe en schrijfster Iris Murdoch. Het waargebeurde, ontroerende verhaal van de levenslange liefde tussen de schrijfster en haar man John Bayley, van hun studententijd tot en met haar gevecht tegen het trage mentale aftakelingsproces als gevolg van Alzheimer. '

DVD ook te leen bij http://www.dementheek.nl 

 

'Forget me never'  (1999)

Diane McCowin heeft een hoge funtie bij een advocatenkantoor. De laatste tijd gaat het wat minder met haar geheugen. Ze vergeet dingen. Op een dag moet ze haar auto aan de kant zetten. Ze weet de weg naar huis niet meer. Na onderzoek wordt bij haar de ziekte van Alzheimer geconstateerd. Ondanks haar ziekte weet ze haar weg weer te vinden door contact te zoeken en te vinden met mede-lotgenoten.

DVD alleen nog tweedehands verkrijgbaar.

 

'Hersenschimmen' (1988)

De hoofdpersoon van deze roman, Maarten Klein, is een klassiek personage geworden in de Nederlandse literatuur: als gepensioneerd secretaris van een maritieme organisatie, verhuisd naar Noord-Amerika, lijkt hij van een rustige oude dag te gaan genieten, tot er storingen in zijn brein optreden. Bij volle bewustzijn raakt Maarten afwezig, heeft het gevoel te verdwalen, kan heden en verleden niet meer onderscheiden, verliest zijn greep op de taal, wil plotseling weer naar zijn werk en ziet zijn vrouw voor zijn moeder aan. Maarten leidt kortom aan hersenschimmen. Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plotseling weer naar zijn werk en ziet zijn echtgenote voor een vreemde aan. 'Achter me in de deuropening staat een vrouw. Haar bruine haar valt met een lok schuin naar rechts over haar voorhoofd. [...] Ze houdt me in de gaten.'
Meer nog dan een verhaal over dementie is Hersenschimmen een liefdesgeschiedenis.

DVD van toneelregistratie te leen bij www.dementheek.nl

Mijn familie, vriend, buur