Documentaires

Overige


Door te klikken op het onderwerp waar u meer van wilt weten, kunt u rechtstreeks naar de bijbehorende tekst.
 

Documentaires


'Voor ik het vergeet", RTL4 (2017)

In ‘Voor Ik Het Vergeet’ volgt Angela Groothuizen een jaar lang mensen tussen de 31 en 65 jaar, die verschillende vormen van dementie hebben. Een diagnose met veel impact aangezien er geen genezing mogelijk is voor deze ziekte. Hoe hiermee om te gaan?
Angela volgt in zes afleveringen verschillende gezinnen. Te zien is hoe Angela een intiem kijkje krijgt in het leven van mensen die tot voor kort nog volop in het leven stonden. Vaak hebben ze pas na jarenlange onzekerheid de diagnose dementie gekregen. Zij ziet wat voor invloed dit op de levens van hun partners en kinderen heeft. Ze ervaart de onmacht en het verdriet bij de mensen met dementie, die langzaam de grip op hun leven kwijt raken.

De afleveringen zijn tegen betaling terug te kijken op www.rtl.nl/gemist


'Ger, mijn hoofd in eigen hand' (2016)

In de documentaire schetst filmmaker Pim Giel een indrukwekkend portret van Ger van der Gaast. Ger heeft alzheimer en deze film brengt zijn kracht mooi in beeld.
Ger is een inspirerende persoonlijkheid die met zijn dementie nog volop in het leven staat. Hij wil nuttig zijn voor de maatschappij en geeft daarom les aan een ROC. De leerlingen hangen aan zijn lippen. Inmiddels woont Ger in een verpleeghuis, maar dat neemt niet weg dat hij de regie over zijn leven wil behouden. De film toont hoe hij dit, samen met onder anderen zijn dochter, aanpakt.

Te zien bij L1

 

'Gezichten van dementie'; Johan van der Ploeg (2013)

Onder de titel Gezichten van dementie maakte kunstschilder Herman van Hoogdalen een bijzondere serie portretten van mensen met dementie. De twaalf indringende en vaak ontroerende aquarellen zijn levensgroot (150 cm bij 220 cm). Elk portret wordt vergezeld door een korte documentaire van oud-nieuwslezer, journalist en schrijver Gijs Wanders. In de documentaire van Johan van der Ploeg vertelt de familie over de impact van de ziekte op het gezin en op het huwelijk. Ook is het ontstaan van de aquarellen te zien, en de reactie van Johan en zijn familie op het uiteindelijke resultaat.

Te zien op www.NPO.nl

 

'Het dagelijkse leven van jong dementerenden', KRO Kruispunt (2011)

In Kruispunt een portret van het dagelijks leven van jong dementerenden. Eén van hen is Gert, bij wie al op relatief jeugdige leeftijd dementie is geconstateerd. Hij is 68 jaar en woont nu 10 jaar in een verpleeghuis.
Gert ziet zichzelf niet als jong dementerende : "Ik ben ooit een keer overspannen geraakt en daarom woon ik hier."
"Hier" is op dat moment verpleeghuis Jan Bonga in Amsterdam, van zorgaanbieder Amsta. Op een speciale afdeling voor mensen die jong dementeren, brengt Gert zijn dagen door. En op het eerste gezicht lijkt er niks met hem aan de hand; hij leest de krant, vertelt honderduit over de laatste bezuinigingen en weet precies hoeveel files er die dag staan. Maar toch is Gert dement.
Nederland telt 12.000 jong dementerenden. Er is sprake van vroegtijdige dementie als de ziekteverschijnselen zich openbaren voor het 65e levensjaar. Het stellen van de juiste diagnose is moeilijk. Zo duurt het bij Gert 12 jaar, voordat duidelijk wordt wat er aan de hand is.
Suzanna is pas 50 jaar oud en woont al in het verpleeghuis sinds haar 36ste. Zij kreeg toen een hersenvliesontsteking en daardoor zijn haar hersenen beschadigd. Dementie openbaarde zich toen. Suzanna is zich niet bewust van haar situatie.
De afdeling van Gert en zijn medebewoners is inmiddels verhuisd van een afdeling in een verpleeghuis naar kleinschalige wooneenheden. Hun nieuwe thuis, want hun vroegere echte thuis bestaat niet meer.

https://www.youtube.com

 

'Zijn woorden drogen op', IKON LUX verlicht de geest (2010)

Hoe gaan we om met het levenseinde van demente mensen? Veel mensen zeggen van tevoren tegen hun naasten dat ze niet meer willen leven als ze totaal dement worden. De angst voor onwaardigheid en afhankelijkheid is groot. Euthanasie krijg je in Nederland alleen als je nog volledig wilsbekwaam bent. Wie dement wordt, zal het dus snel moeten regelen. De praktijk wijst uit, dat het dan in veel gevallen toch nog te vroeg is. Want er zijn nog zoveel heldere momenten.
In deze aflevering volgen we Niels. Hij is 43 jaar oud en vroeg dement. Zijn ziekte, frontotemporale dementie, ging razendsnel. Drie maanden na de diagnose wordt hij opgenomen in een verzorgingstehuis, want thuis werd hij onhoudbaar. Zijn woorden drogen op en hij is te laat voor euthanasie.
Hoe gaat zijn familie om met zijn wilsonbekwaamheid en verlies van waardigheid? Kon hij niet beter dood zijn? Is zijn lijden ondragelijk? En voor wie? We volgen Niels, zijn naasten en zijn verzorgers in hun gevecht om de laatste jaren van zijn leven voor iedereen nog zo waardevol mogelijk te maken.

http://www.uitzendinggemist.nl
 

Voor ik het vergeet', NCRV Document (2009)

Paul lijdt aan beginnende dementie en wil het einde daarvan niet meemaken. De betrokken artsen weigeren iedere medewerking. Samen met zijn vrouw en kinderen treft Paul de voorbereidingen voor zijn zelfgekozen dood.

Dvd ook te leen bij http://www.dementheek.nl
Via https://www.2doc.nl  te bekijken

Overige


' Muziekherinneringen', SBS6 programma (2014)

Ontroerende portretten van zowel jonge als oudere mensen met dementie. Presentator Jeroen van der Boom ontvangt deze mensen bij wie dementie van grote invloed is op hun dagelijks leven. De muziek- herinneringen krijgen nog meer betekenis.

http://www.sbs6.nl/programmas/muziekherinneringen

Mijn familie, vriend, buur